Rotterdamse bieren van de tap

Rotterdamse bieren van de tap
  • 21 Dec 2018 De Buik
  • Geschreven door Judith van den Berg blogger Judith is
    journalistiek student aan de Fontys Hogeschool in Tilburg
    en daarnaast gek van alles wat met eten en drinken te maken heeft.

Rotterdams speciaal bier proeven bij biercafé Haagse Bluf

Eet- en biercafé Haagse Bluf, aan het Haagseveer, stelde van 26 november tot en met 1 december zes taps beschikbaar voor Rotterdamse brouwers. Het biercafé heeft afwisselend verschillende speciaal bieren in huis en organiseert ook proeverijen. De hoogste tijd om de bieren te gaan proeven.

Er wordt hard gelachen, glazen klinken en biertjes worden getapt. Tegen het plafond zijn honderden soorten bierviltjes geplakt en in sierlijke krijtletters staat er een lijst met wel tientallen verschillende soorten bieren. Op de achtergrond horen we klanken van ontspannen muziek. Bij eet-en biercafé Haagse Bluf stap je uit de drukke, bruisende stad, in een klein en knus café. Een plek waar je misschien zo aan voorbij loopt, maar waar ontzettend veel verschillende (speciaal)bieren en gezelligheid te vinden is. Verscholen achter de Coolsingel, het stadhuis en de Meent ligt dit bijzondere café.

We worden vriendelijk ontvangen door eigenaresse Annette van der Vlugt en de barman. Ze hebben deze week zes verschillende taps beschikbaar voor Rotterdamse brouwers en wij krijgen alle zes de bieren te proeven, inclusief Rotterdamse lekkernij. Er wordt ons met passie en blijk van kennis, uitgelegd wat voor bier het is en wat de ingrediënten zijn.

Verrassende aroma’s

We beginnen met de Kaapse Carrie, van de Kaapse Brouwers. Dit biertje is een India Pale Ale. Bijzonder aan dit bier is dat er aroma’s van lychee, kiwi, hooi en citrusvruchten in zitten, iets wat je niet vaak ziet. Naast het bier krijgen we oude kaas met Rotterdamse krotenmosterd, een goed duo. Daarnaast krijgen we ook echte Rotterdamsche bitterballen. Het tweede biertje heeft een naam die ons een beetje doet grijnzen: Je Moeder van brouwerij Vet en Lazy. Zodra het bier op tafel staat ruiken we de bloemige geur. Het is een tripel met vlierbloesem en hibiscus.

‘’Ik heb een primeur voor jullie’’, vertelt de barman. Hij vertelt dat het vat de dag daarvoor was afgevuld en het bier, een winterbier van brouwerij Noordt, met vijf soorten hop en vijf soorten mout, nog maar net was ontwikkeld. Het bier heeft door de verschillende soorten hop en mout een redelijk uitgesproken smaak, maar toch lopen de smaken mooi in elkaar over.

Twintig brouwerijen

We merken dat er bij Haagse Bluf een echte, gemoedelijke ons kent ons sfeer hangt. Dit uit zich in omhelzingen, hard gelach en binnenpretjes. Eigenaresse Anette vraagt ons of alles naar wens is en we antwoorden volmondig ja. Ze vertelt ons dat Rotterdam maar liefst twintig brouwerijen heeft en dat dit aantal nog altijd aan het groeien is. Alsof het haast in scène gezet zitten in het biercafé twee Rotterdamse brouwers van een biertje te genieten. Eentje van de Bebaarde Brouwer en de ander van Rott Brouwers. We maken een praatje en ze vragen wat we van hun bier vinden.

Zoet maar ook bitter

Vervaarlijke Zeebonk, een New England IPA van de Bebaarde Brouwer,is als vierde aan de beurt. “Dit biertje was na één dag op vat al helemaal op’’, vertelt de barman met een brede glimlach. We zijn meteen enthousiast. Dit bier is fris en heeft een zoete perziksmaak. De één na laatste is een heel donker bier, iets totaal anders dan de voorgaande. Het is een dubbelbock van de oudste Rotterdamse bierbrouwerij: Pelgrim, die in 1996 begon met brouwen. Het bier heeft bijzondere smaken, je proeft zowel koffie als chocolade. De afsluiter van de avond is wederom een donker bier. Het biertje heet Rot Ontbijt en is gebrouwen door Brouwers Rott. Dit biertje is een koffie stout: een die smaakt naar koffie smaakt door gebrand mout. Het is wellicht een iets minder toegankelijke bier vanwege zijn bittere en zware smaak. In combinatie met de huisgemaakte brownie van Haagse Bluf is het biertje iets meer in balans, doordat het bier redelijk bitter is en de brownie heerlijk zoet.

Genieten

Als klap op de vuurpijl, krijgen we onze favoriet in een groot glas, zodat we er nog eens extra van kunnen genieten. Dit was voor ons de Zeebonk van de Bebaarde Brouwer. We praten nog wat na over bieren, brouwen en Rotterdam en stappen dan uit de letterlijke, maar ook figuurlijke warmte, de kou in.